home / nieuws / Groene vibes tijdens onze MEET UP XL!

Groene vibes tijdens onze MEET UP XL!

27 maart 2025

Twee keer per jaar organiseert U-TECH community een MEETUP XL. Een bijeenkomst voor (potentiële) community partners, projectpartners en stakeholders. Een bijeenkomst om kennis te delen, te inspireren, elkaar uit te dagen en te ontmoeten.

Op 27 maart waren we te gast bij onze bovenburen: Conflux. Het was een bruisende bijeenkomst, waarvoor we iedereen graag willen bedanken!

foto's: Nienke van Denderen

Het thema: de digitale en groene transitie

De ICT-sector staat voor een dubbele uitdaging: we zijn cruciaal voor het ontwikkelen van duurzame oplossingen, maar moeten ook onze eigen CO2-voetafdruk verkleinen. Dit creëert een golf aan nieuwe functies en expertise-gebieden: van green software engineers tot duurzaamheidsanalisten en energie-efficiëntie specialisten.

Tijdens deze MEET UP XL doken we in de vraag hoe we deze twee transities kunnen versnellen. Welke ICT-skills zijn nodig voor een duurzame toekomst? Hoe leiden we voldoende professionals op? En hoe maken we de sector zelf groener?

We verkenden:

  • Nieuwe ICT-functies en rollen in duurzaamheidtransitie
  • Skills en opleidingen voor de twin transition
  • Green tech innovaties en praktijkvoorbeelden
  • De impact van nieuwe wetgeving (CSRD) op ICT-organisaties


Evert Dekker (Van Diepen Van der Kroef) lichtte de impact van de CSRD-wetgeving op de ICT-sector toe. 

"Het is belangrijk voor CSRD-plichtige ondernemingen en haar ketenpartners om duidelijke afspraken te maken met betrekking tot de levering van duurzaamheidsinformatie. Deze afspraken moeten ook (relatief eenvoudig) afgedwongen kunnen worden. Daar kan een boetebeding, of (andere) contractueel opgenomen remedie bij tekortkoming, een bijdrage aan leveren. De ketenpartners van de CSRD-plichtige ondernemingen zullen op hun beurt moeten nadenken over de uitvoerbaarheid van dergelijke verplichtingen, de eventuele tegenprestatie die zij willen ontvangen en aansprakelijkheidsaspecten die in dit kader kunnen spelen. Leveranciers (die weten dat zij onderdeel vormen van de keten van een CSRD-plichtige onderneming) kunnen hier nu al mee aan de slag gaan en de nodige voorbereidingen treffen."

Lees het volledige artikel  hier.

In een van de breakout-sessie ging Pim van Asch van Conclusion verder in op CSRD: hoe transformeer je verplichte rapportages in waardevolle inzichten en strategische kansen? In een andere ruimte nam Victor Jansma van Argo360 de aanwezigen mee in de vraag hoe refurbished hardware, productcompensatie en urban mining bijdragen aan een duurzamere IT-keten. In de breakout liet Victor zien hoe je als organisatie direct impact maakt en je CSRD-rapportage versterkt. De druk bezochte en interactieve sessie van Irene Jonkers & Tara Vester (HU research) leverde veel gesprekken op. Welke vaardigheden zijn nodig op het snijvlak van digitalisering en duurzaamheid? Ze deelden inzichten uit het Digital4Sustainability-project.

Victor Jansma  - Argo360 

IT circulair en meetbaar 

Argo360 geeft IT-apparatuur een tweede leven. Ze refurbishen hardware, recyclen materialen en winnen waardevolle grondstoffen terug via urban mining. Zelfs plastic dat normaal verbrand wordt, verwerken ze met 3D-printers.

Victor Jansma vertelde dat hun aanpak verder gaat dan traditioneel hergebruik – ze maken de volledige circulaire impact van IT meetbaar voor organisaties. Met productcompensatie helpt Argo360 bedrijven om de impact van nieuwe IT-apparatuur direct te compenseren. Door e-waste terug te halen uit Afrika en waardevolle materialen te herwinnen, dragen organisaties bij aan een circulaire economie nog vóór hun apparatuur in gebruik wordt genomen. Een belangrijk onderdeel van Argo360’s dienstverlening is de onderbouwing van duurzaamheidsresultaten. Bij elke transactie ontvangen klanten een gedetailleerde CSRD-rapportage die de positieve impact kwantificeert: CO₂-besparingen, materiaalhergebruik en sociale bijdragen. Zo kan het verlengen van de levensduur van een laptop 400 kg CO₂-uitstoot voorkomen.

Of je nu een nieuwe laptop aanschaft, je serverpark vervangt of een cloudservice gebruikt – op elk moment in de IT-keten kun je duurzame keuzes maken en impact hebben. Victor liet zien hoe je als organisatie aan de slag kunt met je IT-footprint en circulaire keuzes maakt die meetbaar bijdragen aan duurzaamheid.

Victor demonstreerde hoe organisaties hun IT-voetafdruk kunnen optimaliseren. Door inzicht te bieden, helpt Argo360 bedrijven bij hun CSRD-rapportage en bij het maken van onderbouwde duurzame keuzes.

Irene Jonkers & Tara Vester - HU

Skills voor de twin transformation

De Twin Transformatie vraagt om nieuwe vaardigheden op het snijvlak van digitalisering en duurzaamheid. Hoe kunnen we om- en bijscholing zo inrichten dat professionals hier optimaal op voorbereid zijn?

In deze interactieve workshop deelden de onderzoekers inzichten uit het Europese Digital4Sustainability-project en verkenden ze samen met de aanwezigen hoe opleidingsstrategieën kunnen bijdragen aan een toekomstbestendige arbeidsmarkt.

Er bleken verschillende skills nodig: zowel digitale skills als duurzaamheidsskills. Dat geeft verschillende ontwiekkelwegen. Is je organisatie (of ben je zelf) wel digitaal vaardig maar zijn je duurzaamheidsskills laag? Dan zal je organisatie zich anders ontwikkelen dan wanneer juist de duurzaamheidsskills goed ontwikkeld zijn, maar IT skills nog niet. 

  • externe en interne communicatie zijn er belangrijk, ook wel: kwartiermakers zijn nodig!
  • HR voor het opleiden van talent en het ontwikkelen van de nodige skills speelt een belangrijke rol
  • Er zijn veel dubbelrollen die ingevuld moeten worden
  • Welke rollen en functies je nodig hebt, is ook nog eens erg contextgevoelig
  • Het is een illusie om te denken dat je als organisatie in een keer alle skills weet te vinden.

"We moeten vandaag handelen voor morgen! Daarbij kunnen we niet alles in de eigen organisatie zoeken. Partnerships in een ecosysteem is nodig!"

Pim van Asch  - Conclusion

Hoe kan technologie jou helpen een duurzame toekomst te realiseren?

Stel je een toekomst voor waarin jouw organisatie niet alleen voldoet aan de huidige duurzaamheidsnormen, maar ook uitblinkt in ESG (enviroment, social, governance)-prestaties. In deze sessie nam Pim de aanwezigen mee door de essentiële stappen die noodzakelijk zijn voor de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) en vooral bijdragen aan je duurzaamheidsstrategie.

Deelnemers ontdekten hoe je met een dubbele materialiteitsbeoordeling, het integreren van databronnen en het ontwikkelen van een ESG-actieplan niet alleen de richtlijnen naleeft, maar ook jouw duurzaamheidsprestaties continu verbetert.

Er kwamen verschillende best practices en praktische inzichten voorbij.

Wist je dat low code meer energie verbruikt dan gedacht? Als je het bijvoorbeeld vergelijkt met Java. En dat datacenters warmte kunnen afgeven aan bijvoorbeeld verzorgingshuizen?

"Technologie en data kunnen je organsatie helpen een duurzame toekomst te realiseren."