home / nieuws / Modulair leren op het ICT College in Nieuwegein

Modulair leren op het ICT College in Nieuwegein

14 september 2022

Bij de start van het nieuwe studiejaar heeft het ICT College iets heel bijzonders gelanceerd. Een speciale Developers Unit. Na het afgelopen jaar een succesvolle pilot te hebben gedraaid gaan vanaf het schooljaar 2022-2023 alle eerstejaars studenten van de opleiding Software Developer starten met een splinternieuwe methode. Een concept met veel ruimte om op je eigen tempo te leren, hybride docenten en flexibele schooltijden, allemaal gebaseerd op de kennis van de Bit-Academy.

Bit-Academy 

Na zes jaar de opleiding Software Developer op dezelfde wijze te hebben aangeboden op het ICT College van het ROC Midden Nederland was het tijd voor vernieuwing. Er is intensief onderzoek gedaan naar de juiste vorm van deze make-over. Het onderwijsconcept dat daar met kop en schouder bovenuit steekt is die van de Bit-Academy. Deze onderwijsvorm is in 2018 ontwikkeld door drie net afgestudeerde software developers. Succesvolle voorbeelden van de Bit-Academy aanpak zijn te vinden bij o.a. ROC van Amsterdam en Noorderpoort. En nu zijn ruim 60 enthousiaste eerstejaars studenten van het ICT College in Nieuwegein hier ook mee gestart.

Binnen dit concept draait alles om de student. Met een vrijwel volledig modulair curriculum worden de developers in hun eigen tempo opgeleid. Het ICT College heeft het Bit-Academy concept bij de onderwijsontwikkeling als skelet genomen. Daaruit werd de nieuwe opzet, visie en structuur gevormd van de opleiding Software Development.

Jarvis als basis 

Het concept sluit naadloos aan bij de pijlers van de onderwijsvisie van de Tech Campus, waar het ICT College onderdeel van uitmaakt. Projectleider Jacqueline van Blokland legt enthousiast uit; ‘We willen de studenten intrinsiek motiveren. Ze kunnen nu zelf binnen Jarvis de regie nemen in hun leerproces, binnen een duidelijke structuur en kaders. Ze voelen zich eigenaar over hun eigen ontwikkeling en dat vinden we belangrijk. Ze bepalen hoe ze leren, de volgorde waarin ze leren en wanneer ze dat willen leren. Het is echt een andere manier van onderwijs geven en wij zien dat dit erg goed aanslaat bij de doelgroep van deze opleiding. Daarnaast ondervinden ze een echte voorsprong op de arbeidsmarkt door nu al agile en autonoom te leren werken!’.

Bit-Academy ontwikkelde een digitale onderwijsplatform genaamd ‘Jarvis’. Het lesmateriaal dat de studenten aangeboden krijgen is via Jarvis ontwikkeld op basis van de nieuwste kwalificatie dossiers. Jarvis is gebaseerd op gamification. Deze aanpak simuleert perfect de werkomgeving die ze na het afronden van hun opleiding gaan tegenkomen. Studenten doorlopen de leerstof modulair en volgens hun eigen leerbehoefte. Afhankelijk van je startniveau en leertempo kun je daardoor de opleiding desgewenst sneller afronden. Alle modules worden afgesloten met een formatieve toets.

Geen docenten meer? 

Om het toekomstige werkveld zo goed mogelijk na te bootsen wordt er afstand gedaan van het woord docenten. Binnen de Developers Unit spreken we over collega’s en vakcoaches. Studenten kiezen zelf een werkplek en hun mogen zelfs hun eigen werktijden bepalen. Elke dag bespreken ze met hun vakcoach de doelstelling van de dag. Komen ze ergens niet uit? Dan stimuleren de vakcoaches in eerste instantie de studenten de hulpvraag aan een medestudent te stellen. In Jarvis kan door de coaches precies gekeken worden wat de voorgang van de student is. Vanaf de eerste dag in de Developers Unit wordt er aanspraak gemaakt op het zelf oplossend vermogen van de student. Het ontwikkelen van werknemersvaardigheden loopt als een rode draad door de opleiding heen. Ze worden geacht de regie te pakken, niet op te geven en leren belangrijke lessen in verantwoordelijkheid en teamwork met vallen en opstaan. Samen met de vakcoaches zorgen ze binnen deze aanpak dat iedereen zijn eigen talent maximaal ontwikkelt en leveren ze zelfverzekerde en kundige software developers af.

Heb je vragen over de Bit-Academy aanpak, het platform Jarvis of de opleiding Software Developer op het ICT College? Neem dan gerust contact op met Projectleider Jacqueline van Blokland via j.vanblokland@rocmn.nl