home / nieuws / Zomerschool Programmeren

Zomerschool Programmeren

26 augustus 2024

Medina, 11 jaar uit Utrecht deed mee aan de allereerste Zomerschool Programmeren die U-TECH community samen met de Programmeerschool in de laatste week van de zomervakantie organieerden.

Medina was enthousiast: ’Via school hoorde ik van de zomerschool. Ik had al eens op school geprogrammeerd en ik vind het echt superleuk. In deze week vond ik het 3D printen het leukste! Ik ontwiep een klein poppetje met een grote snor en boze ogen en dit kwam ook zo uit de printer. Ook mochten we een racespel maken en het is me gelukt een startscherm te programmeren met een timer. Dat was best lastig met de codes enzo, maar met andere kinderen en de leraar en hebben we het samen opgelost. We mochten ook wel lekker gamen met codespark, dat is een spel waarmee je leert coderen en programmeren. Ik wil later graag gaan programmeren, ik ben creatief en hou van puzzelen en zou graag animaties willen leren maken. 

Eigenlijk vond ik alles leuk deze week!’.  

Deze zomer ging de eerste gratis Zomerschool programmeren van start voor kinderen uit Zuid en Zuid-west Utrecht. 18 kinderen, waaronder 3 meisjes, tussen de 9 en 12 jaar kregen tijdens 5 dagen gratis de kans om op een leuke manier kennis te maken met programmeren.

De Zomerschool programmeren wordt dit jaar voor het eerst georganiseerd door de Programmeerschool en U-TECH community, mogelijk gemaakt door Kansen voor West. Dat is een subsidieprogramma vanuit de EU om o.a. de regionale economie in Utrecht een innovatieve en duurzame impuls te geven. Niet alleen de Programmeerschool en U-TECH community dragen bij aan dit Zomerkamp. Dotslash Utrecht en BORON maakten het mogelijk dat de locatie en lunch gratis zijn en gemeente Utrecht en WIJ 3.0 stellen laptops beschikbaar. 

Wethouder van Economische Zaken van Utrecht Susanne Schilderman kwam langs in de week: ‘We gaan steeds meer met computers werken en de vraag naar mensen in de ICT sector is groot. Daarom is het zo goed dat kinderen de kans krijgen te ervaren hoe leuk ICT en programmeren is. We hopen ze met deze Zomerschool een onvergetelijke ervaring te geven en wie weet kiezen ze over 10 jaar wel voor een ICT opleiding."

De kinderen gingen 5 dagen aan de slag met Scratch, een leuk en speels programma waarmee de kinderen hun eerste stapjes kunnen zetten met programmeren. Maar ze mochten ook gamen met Codespark, voor het eerst door een VR bril kijken en natuurlijk ook even naar buiten om spelletjes te spelen. 

Meer weten over de Zomerschool of over Kansen voor West? U-TECH programmamanager Hiske Lahuis helpt je graag verder! hiske.lahuis@u-techcommunity.nl